Version classiqueVersion mobile

Circulation des marchandises et réseaux commerciaux dans les Pyrénées (XIIe - XIXe siècle)

 | 
Jean-Michel Minovez
, 
Patrice Poujade

Pròleg

Xavier Montané Atero

Texte intégral

1Els Cursos d’Arqueologia d’Andorra, iniciats l’any 1988, tenen la vocació de reunir, al voltant d’un mateix tema, historiadors de les universitats d’ambdues bandes dels Pirineus. Aquest extens marc geogràfic es completa amb una gran diversitat d’aproximacions, pel fet que els cursos convoquen especialistes de les diferents branques històriques. A més de les classes presencials i de les sessions de debat, aquesta iniciativa pública es difon en una col·lecció editorial que pretén ser una eina de formació per als estudiants universitaris.

2L’any 1997, d’acord amb la seva vocació de tractar temes monogràfics i especialitzats, el curs va col·laborar en l’organització del 4t Congrés Europeu sobre Ceràmica Antiga. Aquesta experiència es repeteix en l’edició de l’any 2003 al participar en l’organització del Col·loqui Internacional d’Andorra sobre el Comerç i les Xarxes Comercials als Pirineus.

3En aquesta ocasió, l’interès d’Andorra s’explica per la seva doble condició de país dels Pirineus i, molt especialment, de lloc de pas. Durant segles, la població d’aquestes valls ha tingut una circulació ininterrompuda de persones, de ramats i de productes, que anaven i venien d’una vessant a l’altra del massís. Lluny de l’estereotip de valls enclavades i aïllades, en el passat aquestes terres van saber-se obrir, fet que ha marcat profundament la identitat andorrana. Des de sempre Andorra ha estat una terra de pas i, alhora, un refugi. La pluralitat de la societat actual n’és el viu testimoni.

4Avui, aquesta obertura cap a l’exterior és una idea que guia la política cultural del país. La participació i la implicació en diversos projectes transfronterers és un element recurrent dins la feina desenvolupada des del ministeri encarregat de la cultura. La publicació de les actes d’aquest 7è curs d’Història d’Andorra / Col·loqui Internacional d’Andorra sobre el Comerç i les Xarxes Comercials als Pirineus, tant pel que fa al nombre com a l’origen dels historiadors que hi han col·laborat, constitueix un exemple d’aquesta voluntat. La Ruta del Ferro als Pirineus, que recentment ha rebut una menció del Consell d’Europa, o el futur itinerari de l’hàbitat rural, en són dos altres.

5Finalment, en aquesta setena edició, s’ha fet oficial una nova denominació. Els cursos d’arqueologia són ara cursos d’història. Aquest canvi reflecteix millor la pluridisciplinaritat que caracteritza aquestes trobades en què especialistes en arqueologia, en documentació escrita i en laboratori es reuneixen amb un sol objectiu : fer i comunicar història.

© Presses universitaires du Midi, 2005

Licence OpenEdition Books

Rechercher dans OpenEdition Search

Vous allez être redirigé vers OpenEdition Search