Μάντω Οικονομίδου (1927-2015): Νεκρολογία
p. 21-22
Texte intégral
1Το Συνέδριο αυτό ήταν προγραμματισμένο να είναι αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου φιλέλληνα, ελληνιστή και επιστήμονα Tony Hackens, φίλου του Νομισματικού Μουσείου και των ελληνικών γραμμάτων εν γένει. Η τύχη όμως θέλησε να μοιραστεί τον τόμο αυτό του συνεδρίου του Άργους με τη μνήμη της Μάντως Οικονομίδου, την καλή εν ζωή φίλη και συνάδελφο του.
2Η Μάντω Οικονομίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1952. Το 1975 πήρε το διδακτορικό της τίτλο από το ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα τη νομισματοκοπία της Νικοπόλεως.
3Συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία στο American Numismatic Society στη Νέα Υόρκη, στο Cabinet des Médailles στο Παρίσι, στο Heberden Ashmolean Museum στην Οξφόρδη, στο British Museum στο Λονδίνο και στο Deutsches Archäologisches Institut στο Βερολίνο.
4Όλη της η σταδιοδρομία πέρασε στο Νομισματικό Μουσείο, όπου πρωτοεισήλθε το 1959. Σύντομα ανέλαβε τη Διεύθυνση του το 1964, στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 1994.
5Η προσωπικότητα της και η συνέπειά της σε αυτό που επέλεξε να υπηρετήσει συνέβαλε ουσιαστικά στην εξέλιξη του Μουσείου σε επιστημονικό κέντρο με διεθνή ακτινοβολία και στη νέα ώθηση που πήρε η έρευνα της νομισματικής επιστήμης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
6Μια στρατιά νέων επιστημόνων ελλήνων και ξένων κατέκλυζαν καθημερινά το Νομισματικό Μουσείο. Μοίρασε απλόχερα θέματα διδακτορικών σπουδών από το υλικό του Μουσείου και παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία τους.
7Η Μάντω Οικονομίδου υπήρξε άνθρωπος οργανωτικός, μεθοδικός και ανοικτός σε κάθε νεωτερισμό. Εργατική και ενθουσιώδης με αγάπη στη νομισματική, ενέπνευσε τους νέους επιστήμονες με τους οποίους στελέχωσε το Νομισματικό Μουσείο και συνεργάστηκε εποικοδομητικά για την υλοποίηση των πολλαπλών επιστημονικών προγραμμάτων. Ταξινομήθηκε το πλούσιο αρχείο του 19ου αιώνα του Μουσείου, μέσα από το οποίο ο σύγχρονος μελετητής μπορεί να αντλήσει πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορική του πορεία στο πέρασμα του χρόνου.
8 Ξεκίνησαν δυο προγράμματα ηλεκτρονικής καταγραφής των αντικειμένων του. Οργανώθηκε ένα σύγχρονο εργαστήριο συντήρησης και τέθηκαν οι βάσεις για τη συνεργασία του Μουσείου με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Δημιουργήθηκε το Αρχείο Νομισματικής Κυκλοφορίας (ΑΝΚ), πολύτιμη πηγή μελέτης για τους νεώτερους μελετητές, που αποτελείται από την ταύτιση και καταγραφή ανασκαφικών νομισμάτων που κατέκλυζαν το Μουσείο από τις κατά τόπους Αρχαιολογικές Εφορείες, καθώς και τις καταγραφές ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών και κατασχέσεων.
9Με τη συνεργασία των «Φίλων της Γενναδείου» (1988) οργανώθηκε έκθεση με θέμα «Ο πρώτος αιώνας του Νομισματικού Μουσείου (1829-1922)». Έτσι έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό τόσο ο αρχειακός πλούτος του Μουσείου, όσο και η πλούσια και εξειδικευμένη βιβλιοθήκη του, που περιέχει νομισματικές εκδόσεις, καταλόγους βασιλικών, ηγεμονικών και ιδιωτικών συλλογών της Δύσης από τις αρχές του 16ου αιώνα. Οργανώθηκε ακόμη με τη συνεργασία του καθηγητή Ν. Οικονομίδη στους χώρους του Μουσείου, το Β’ Διεθνές Συνέδριο Σιγιλλογραφίας (1989).
10Συνεχίζοντας το έργο του Ι. Σβορώνου οργάνωσε σεμινάρια φοιτητών και στη συνέχεια παρέδωσε, ως ειδική επιστήμων, φροντιστηριακά μαθήματα Νομισματικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διαλέξεις στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Ρεθύμνου.
11Η Μάντω Οικονομίδου μετά από αγώνες πολλών ετών και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε, είδε το όραμα της, που ήταν άλλωστε και όραμα όλων των προγενέστερων διευθυντών του, να υλοποιείται και έτσι το Νομισματικό Μουσείο να αποκτά τη μόνιμη στέγη του στο ιστορικό κτήριο του Ερνέστου Τσίλλερ, κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν, το Ιλίου Μέλαθρον.
12Έτυχε διεθνούς αποδοχής και πολλών τιμητικών διακρίσεων. Εξελέγη στο ΔΣ της Αρχαιολογικής Εταιρείας (1988) και διετέλεσε Αντιπρόεδρος (2002-2011).
13Το επιστημονικό της έργο πολυσχιδές και πολυάριθμο, καλύπτει χρονικά τη νομισματική από τους αρχαίους χρόνους έως τα νεώτερα χρόνια.
14Η πολυετής της θητεία στη Διεύθυνση του Μουσείου, συνετέλεσε ώστε αυτό να ανοιχτεί δυναμικά και με εξωστρέφεια στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, καθορίζοντας έτσι την επιστημονική πορεία του σύμφωνα με τις προδιαγραφές ενός Μουσείου ισάξιου των μεγαλύτερων του κόσμου.
15Η Μάντω Οικονομίδου, με την αφοσίωση, τον ενθουσιασμό και την εργατικότητα της, όρισε την πετυχημένη πορεία του Μουσείου κατά το β΄ μισό του 20ου αιώνα συνεχίζοντας το έργο των δυο μεγάλων νομισματολόγων του 19ου αιώνα, του ήρωα κτίστη Αχιλλέα Ποστολάκα και του άξιου συνεχιστή του Ιωάννη Σβορώνου.
16Όλοι εμείς οι συνεργάτες της και φίλοι θα την θυμόμαστε πάντα με πολύ αγάπη και συγκίνηση.
Auteur
Αρχαιολόγος-Νομισματολόγος/Πρόεδρος Φίλων του Νομισματικού Μουσείου.
Le texte seul est utilisable sous licence Licence OpenEdition Books. Les autres éléments (illustrations, fichiers annexes importés) sont « Tous droits réservés », sauf mention contraire.
Les royaumes de Chypre à l’épreuve de l’histoire
Transitions et ruptures de la fin de l’âge du Bronze au début de l'époque hellénistique
Anna Cannavò et Ludovic Thély (dir.)
2018
Philippes, colonie romaine d’Orient
Recherches d’histoire institutionnelle et sociale
Cédric Brélaz
2018
Entrepôts et circuits de distribution en Méditerranée antique
Véronique Chankowski, Xavier Lafon et Catherine Virlouvet (dir.)
2018
Dikili Tash Village Préhistorique de Macédoine orientale I
Fouilles de Jean Deshayes (1961-1975) – Volume 3
Dimitra Malamidou, Christina Marangou et René Treuil
2019
Les hippodromes et les concours hippiques dans la grèce antique
Jean-Charles Moretti et Panos Valavanis (dir.)
2019
Pontica Varia
Poleis e città, culti e rappresentazioni religiose, thiasoi orfici, organizzazione del commercio, «giustizia privata» nella periferia nord-orientale del mondo greco (secoli VII-IV a.c.)
Benedetto Bravo
2021
Côtoyer les dieux
L’organisation des espaces dans les sanctuaires grecs et romains
Sandrine Huber et William Van Andringa (dir.)
2022
La rencontre pacifique de deux mondes chrétiens
Les monastères de la Péribleptos et de la Pantanassa à Mistra
Aspasia Louvi-Kizi
2022
Études critiques sur les inventaires de l’Indépendance délienne
Jacques Tréheux et Pierre Charneux Marie Feyel et Christophe Feyel (éd.)
2023