Version classiqueVersion mobile

La monnaie dans le Péloponnèse

 | 
Charles Doyen
, 
Eva Apostolou

Πρόλογος

Μάντω Οικονομιδου †

Texte intégral

1Οι δεσμοί που ενώνουν το Νομισματικό Μουσείο και τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών είναι πολύ παλαιοί. Ήδη από το 1928 ο τότε Διευθυντής του Μουσείου Κων/νος Κωνσταντόπουλος έδινε ειδήσεις στο BCH για τα προσκτήματα του Μουσείου. Την ίδια τακτική ακολούθησε η μετέπειτα διευθύντρια Ειρήνη Βαρούχα-Χριστοδουλοπούλου έως ότου επανεξεδόθη το Αρχαιολογικό Δελτίο στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

2Ήταν μια θαυμάσια συγκυρία που το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Άργος, στη μνήμη του αξέχαστου φίλου του Νομισματικού Μουσείου, αρχαιολόγου καθηγητή Tony Hackens, ενώνοντας και πάλι ακόμα πιο δυνατά τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και το Νομισματικό Μουσείο. Ήταν ένα πλούσιο σε ανακοινώσεις και ιδέες Συνέδριο για την κυκλοφορία τόσο των «πηγάσων», όσο και άλλων νομισμάτων στην Πελοπόννησο και προς δυσμάς από τους αρχαϊκούς μέχρι τους νεότερους χρόνους.

3Το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας το επωμίσθηκε ο βέλγος καθηγητής της αρχαίας ιστορίας και νομισματικής, μεγάλος φίλος της Ελλάδας και μαθητής του Tony Hackens, Patrick Marchetti. Τον ευχαριστούμε θερμά γι’αυτό.

Ο ὀβολός

4Ο ὀβολός είναι περιοδική έκδοση των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου, η οποία κατά βάση φιλοξενεί τα Πρακτικά Συνεδρίων, αλλά και διάφορες μελέτες που αποτέλεσαν θέματα διαλέξεων προς τα μέλη των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου. Στα είκοσι έτη ζωής του (1997-2017) έχουν εκδοθεί 12 τόμοι και έχουν προγραμματιστεί άλλοι τρεις.

Auteur

Επίτιμη Διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου / Επίτιμη Αντιπρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Le texte et les autres éléments (illustrations, fichiers annexes importés) sont sous Licence OpenEdition Books, sauf mention contraire.

Rechercher dans OpenEdition Search

Vous allez être redirigé vers OpenEdition Search