Version classiqueVersion mobile

100 Cartas para Paulo Freire de quienes pretendemos Enseñar

 | 
Francisco Gárate Vergara

3. Reflexiones y educación

Paraules per a l’ alliberament Cinc raons sindicals i educatives per a defensar la vigència de les idees de Paulo Freire

Texte intégral

Stepv-Intersindical Valenciana

1El sindicat d’educació del País Valencià STEPV-Intersindical Valenciana, conscienciat amb el valor pedagògic, social, sindical i polític de les idees de Paulo Freire, en aquest 100 aniversari del seu naixement, ha posat en marxa un espai de trobada, col·laboratiu i divulgatiu d’aquestes idees. Hem denominat a aquest lloc web “Espai Freire”. Amb l ‘article volem expressar les raons i motius que ens han impulsat per a realitzar aquest homenatge prenent com a punt de partida una de les obres del pedagog brasiler, Cartes a qui pretén ensenyar (Edit. s. XXI, 1993).

2Utilitzant com a paraules generadores el mateix text de Freire, hem volgut realitzar una defensa raonada de la importància de l’acció sindical i la necessitat que aquesta acció siga transformadora i alliberadora.

Primera raó: transformar des del asamblearisme

3En el Pròleg titulat “Primeres paraules”, Freire, parlant de l’actitud d’una mestra davant el procés educatiu, sosté que l’educació és una “lluita democràtica” en la qual el profesorat “atesten als seus alumnes i alumnes els valors de la democràcia” partint de diverses exigències. Una d’elles, per al nostre sindicat, ens sembla fonamental i és la que es refereix al fet que “mai TRANSFORMAR és una tasca individual”.

4El nostre Sindicat té una qualitat que converteix l’afirmació anterior en un imperatiu ètic; aquesta qualitat essencial és l’ assamblearisme. En una societat complexa i plural com la nostra, exercir la presa de decisions des d’una base de radicalitat democràtica i transformadora suposa posar en pràctica el mètode assembleari no sols en les relacions organitzatives sinó en la realitat dels centres educatius i en els projectes que defensem.

Segona raó: transformar des del compromís amb la realitat

5En la primera carta titulada “Lectura del món-lectura de la paraula”, Paulo Freire sosté que “llegir” no és un acte mecanicista sinó que implica un exercici de “comprensió” del món. Des de l’ STEPV, convençuts com estem de la necessitat que les paraules mateixes de Freire sigguen una cosa viva, en aquest 100 aniversari, li hem demanat a persones experts i admiradores de l’obra del pedagog que llegisquen amb nosaltres el món a partir de “paraules” generadores. En aquest sentit, els col·laboradors han triat les seues paraules com: temps, conciencització o llibertat.

6Amb aquest gest, volem arribar a les escoles i instituts del País Valencià perquè el profesorat s’interesse per ell no sols a través dels seus llibres, sinó del seu mètode viu, aquesta metodologia que ens obliga a llegir paraules i amb elles, llegir el món.

Tercera raó: transformar des de metodologies innovadores

7En la segona carta, Freire ens parla de la por i torna a recordar-nos el concepte de “educació bancària”. Una educació entesa com a “dipòsit” i mestres entesos com a “nutricionistes”, com a funcionaris que que alimenten o que dipositen el seu saber en les ments ignorants dels educands.

8Des de l’ STEPV lluitem dia a dia perquè els polítics, encarregats de posar en marxa les lleis d’educació que afectaran a totes i tots, tinguem en compte els principis que Freire va defensar: l’educació o és alliberadora, crítica i consciencitzadora o no és.

9La labor de la nostra organització és vetlar perquè aquestes lleis educatives defensen aquests valors progressistes i necessaris perquè la societat siga més justa i equitativa.

Quarta raó: transformar des de la justícia social

10En la tercera carta, Freire ens convida a pensar en la tasca de la mestra i del mestre: no sols treballem per a aconseguir un salari, sinó que ho fem perquè considerem que l’acció docent té una “importància social i política”. Val la pena escriure el text complet perquè, per a una organització sindical com la nostra, aquestes paraules són una referència en l’acció sindical quotidiana:

“La necessitat que tenim de poder lluitar cada vegada més eficaçment per la defensa dels nostres drets, de ser competents i d’estar convençuts de la importància social i política de la nostra tasca” (p. 53).

11Totes les organitzacions sindicals que treballen en contextos educatius hagueren d’ assumir aquests principis perquè del seu desenvolupament depén el futur de la nostra societat, una societat que aspira no sols al benestar individual, sinó a la justícia social.

Cinquena raó: transformar des de la lluita contra l’autoritarisme

12En la quarta carta, Freire parla del sentit del terme “progressista”. Una de les vessants d’aquest progressisme és la “resistència contra el discurs autoritari”.

13Tenint en compte la deriva autoritària i extremista de molts col·lectius en la vella Europa, nosaltres, des del País Valencià, on s’enclava la nostra acció sindical, considerem que la lluita contra l’autoritarisme ha de ser un dels eixos primordials de la nostra praxi sindical, tant a nivell social, polític i educatiu. La mestra o el mestre que considera que l’ensenyament ha d’exercir-se des del domini i el poder coercitiu sobre l’alumna o l’alumne està sembrant una llavor d’intolerància que podria ser el futur aliment de les posicions extremistes. Educar en llibertat i des de la llibertat és la millor manera de lluitar contra les posicions xenòfobes, homòfobes o sexistes que s’instal·len cada vegada més en les nostres societats.

14STEPV-Intersindical Valenciana, en tant que sindicat de classe, defensor de les treballadores i treballadors de l’educació, compromés amb la renovació pedagógica, fa seues aquestes raons i treballarà perquè siguen una realitat educativa al País Valencià.

Acheter

Rechercher dans OpenEdition Search

Vous allez être redirigé vers OpenEdition Search